Zonnescherm: soorten, voor- en nadelen & prijs

Het zonnescherm is een overkapping die ofwel aan de gevel wordt bevestigd, ofwel via steunpalen in de lucht blijft hangen. Een combinatie is ook mogelijk. Er zijn verschillende vormen van het zonnescherm. De bekendste blijven wellicht het knikarmscherm en het zonnezeil.

Ontvang GRATIS offertes en advies

zonnescherm

Welke zonneschermen zijn er?

Een zonnescherm omvat heel wat types zonnewering. Echter zijn niet al deze zonneschermen ook degelijk overkappingen. Zonneschermen die bedoelt zijn als overkappingen zijn: het schaduwdoek of zonnezeil en het knikarmscherm of zonnetent.

Schaduwdoek of zonnezeil

Dit zonnescherm bestaat uit een versterkt polyester doek, die strak in de lucht wordt gespannen met behulp van steunmuren, steunpalen of een combinatie daarvan.

Het is belangrijk dat deze soort doek in goede strakke lijnen wordt getrokken, zodat er geen regen, sneeuw of hagel in het zeil kan worden opgevangen. Dit voorkomt scheurtjes. Het beschermt je ook tegen schadelijke uv stralen.

Waterdichte schaduwdoek laten plaatsen?

Waterdichte schaduwdoeken zijn ook erg populair, omdat ze je beschermen tegen de zon en je helemaal droog bent in de zomerse bui. Deze doeken zorgen ervoor dat je een hele zomeravond droog blijft.

Met een waterdoorlatend doek kun je niet alleen zorgen dat het waterdicht doek geen water doorlaat, maar laat deze ook makkelijk aflopen. Hierdoor is het waterdicht schaduwdoek makkelijk schoon te maken. Het zorgt ook voor een verkoelende luchtcirculatie.

Je kan kiezen uit verschillende vormen schaduwdoeken. Zo is er een vierkant schaduwdoek, een driehoekig schaduwdoek of een harmonica schaduwdoek. Voor elke smaak is er iets.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Knikarmscherm of zonnetent

Het knikarmscherm is een zonnescherm die telkens tegen de gevel wordt gemonteerd met behulp van een ‘bak’ waarin het scherm zit.

Uit deze ‘bak’ kan het zonnescherm op ieder moment tevoorschijn worden geschoven met behulp van de versterkende knikarmen, die het knikarmscherm strak houden en tegen de harde wind bestand maken.

schaduwdoek laten plaatsen

Voor- en nadelen zonnescherm

Voordelen

  • Je kan je eigen schaduwrijke plek maken, waar je ook wilt.
  • Bij een knikarmscherm kan je alles laten automatiseren. (Automatisch in en uit klappen, maar ook automatisatie via wind- en regensensoren).
  • Deze overkapping is op te bergen. Bij een schaduwdoek is dit iets meer werk, maar bij een knikarmscherm is het zonnescherm gewoon in te klappen.
  • Waarschijnlijk de goedkoopste overkapping die je zal vinden.
  • Je beschermt jezelf tegen uv straling.
  • Met waterdoorlatende schaduwdoeken heb je geen last van regen en andere slechte weersomstandigheden.

Nadelen

  • Hoewel een zonnescherm erg sterk is, bestaat het uit geen vaste materialen zoals hout of aluminium. Scheurtjes kunnen dus optreden.
  • Schoonmaken van een zonnescherm moet rustig gebeuren, zodat er geen scheurtjes ontstaan.
zonnescherm prijzen

Prijs zonnescherm

Reken op verschillende prijsklasses. Voor een schaduwdoek betaal je rond € 310 (zonder andere materialen of plaatsing). Voor een zonnescherm betaal je minstens € 450 (alles inbegrepen, met uitzondering van plaatsing en mechanisatie). Prijzen hangen natuurlijk af van de grootte, opties, extra materialen en plaatsing.

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen per type zonwering:

Type zonweringPrijs inclusief BTW
Zonnescherm:€200 – €1.000 per m
Knikarmscherm€400 – €1.000 per m
Uitvalscherm€200 – €800 per m
Markiezen€600 – €1.000 per
Screens€100 – €300 per m
Jaloezieën€100 – €500 per m
Zonwerend glas€80 per m

Hoe besparen op kosten?

Al met al zullen de kosten van een zonnescherm flink stijgen. Zeker als je een schaduwdoek op maat wenst. Er zijn echter enkele manieren om geld te besparen.

Zelf monteren: zelf monteren kan veel geld besparen. Helaas is dit niet altijd mogelijk, afhankelijk van het type zonwering dat je kiest.

Kies voor de goedkoopste optie: kies in plaats van een luifel voor een eenvoudige handmatige luifel die je voor een fractie van de kosten effectief tegen de zon kunt beschermen. Je mag stijl en design opofferen.

Schaduwdoek laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan

Wil je een schaduwdoek kopen en zonneschermen met elkaar vergelijken? Vul dit formulier in en ontvang gratis verschillende offertes van zonneschermen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.