Metalen overkapping: sterktes, zwaktes en wat kiezen?

Een metalen overkapping is duur maar enorm stevig. Een overkapping uit metaal heeft waarschijnlijk de langste levensduur van alle overkappingen.

Uiteraard moet je voor een overkapping wel rekening houden dat het metaal 100% bestand moet zijn tegen temperatuurschommelingen en wisselende weersomstandigheden. Daarom is niet iedere soort metaal geschikt voor een overkapping uit te bouwen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

overkapping metaal

Metalen overkappingen: sterktes en zwaktes

Metaal heeft heel veel sterktes en dat kan je letterlijk en figuurlijk nemen! Toch heeft een metalen overkapping niet enkel voordelen. Lees hieronder zowel de sterktes als de zwaktes van dit sterke materiaal.

Sterkte 1
Een metalen overkapping is heel sterk. Het heeft een enorme draagkracht, kan tegen heel wat stootjes en is perfect bestand tegen regen, sneeuw, hagel, wind en zon.

Sterkte 2
Afhankelijk van het metaal waarvoor je kiest, heeft een metalen overkapping zo goed als geen onderhoud nodig. Insecten zal het niet aantrekken en rotten of splinteren zal het ook niet doen.

metalen overkapping

Sterkte 3
Doordat het gaat om zo’n sterk materiaal, heeft het heel veel draagkracht. Dit resulteert in het feit dat een metalen overkapping uit veel dunnere delen kan worden gemaakt. Dit maakt een metalen overkapping in vele gevallen dan ook veel verfijnder.

Sterkte 4
Hoewel de meeste andere overkappingen heel lang meegaan, is de metalen overkapping een van de enige overkappingen die vrijwel voor altijd stand zal houden.

Sterkte 5
Je hebt de mogelijkheid om metalen aan elkaar te lassen. Een metalen overkapping kan dus in feite uit een enkel stuk metaal bestaan.

Zwakte 1
Metaal is en blijft een duur materiaal.

Zwakte 2
Bepaalde metalen roesten. Kies daarom een metaal dat perfect aangepast is om buitenshuis te overleven.

pergola metaal

Welk metaal kiezen voor een metalen afdak?

Niet ieder metaal is geschikt voor een overkapping. Het moet immers bestand zijn tegen temperatuursschommelingen, weersomstandigheden en liefst volledig roestvrij zijn.

Vaak wordt gekozen voor een aluminium overkapping. Andere opties voor metaal bestaan uit RVS staal of smeedijzer. RVS of roestvrij staal heeft alle eigenschappen van een sterk metaal, maar is daarnaast ook volledig roestvrij.

Smeedijzer wordt voornamelijk gebruikt bij losstaande pergola’s of prieeltjes die bedoeld zijn als sierelement, met eventueel een begroeiing van klimplanten.

Dit metaal is eveneens volledig roestvrij, maar is ook eenvoudig te bewerken, waardoor je er allerlei vormen, rondingen en toevoegingen aan kunt geven.

Overkapping metaal installeren? Ontvang gratis offertes

Wil je een pergola van metaal kopen? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen. Vergelijk prijzen en vind de beste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.