Aluminium overkapping: voor- en nadelen, soorten & prijs

Licht als een veertje, ijzersterk en een van de modernste materialen waaruit je een overkapping kan kiezen is een aluminium overkapping. Dit metaal past goed bij ieder type woning: klassiek of modern.

Doordat het een materiaal is dat door de mens is gemaakt, heb je trouwens ook heel wat mogelijkheden voor een overkapping met een aluminium frame. Welke mogelijkheden, voordelen en nadelen je hebt met deze moderne terrasoverkapping uit aluminium, lees je in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Aluminium overkappingen: voordelen en nadelen

Vergelijken is een must! Vergelijk via onderstaande checklist de plus- en minpunten van aluminium, maar vergelijk ook met andere materialen. De voor- en nadelen van de andere overkapping materialen vind je ook terug op deze website.

Voordelen terrasoverkapping aluminium

Afwerkingsgraad

Doordat aluminium een materiaal is dat door de mens is gemaakt, heb je enorm veel mogelijkheden.
Zo is het niet te veel gevraagd om aluminium in allerlei rondingen te wringen, of gewoon rechte balken
te maken.

Nog een voordeel is dat het aluminium uit doorlopende stukken kan bestaan. Er hoeven met andere woorden geen naden te ontstaan. Je kan alles aan een stuk laten lassen of maken.

Ijzersterk

Aluminium is een ijzersterk materiaal om een overkapping uit op te trekken. Het heeft een enorme draagkracht en zo kan je aluminimum terrasoverkapping tegen meer dan een stootje.

Lichtheid

De lichtheid van aluminium heeft vele voordelen. Zo zal een aluminium overkapping makkelijker kunnen worden geplaatst, waardoor je aan plaatsingskosten bespaart en is het makkelijker te zetten in je eentje.

Terrasoverkapping aluminium

Isolatie

Mocht je ervoor kiezen om een veranda of ander dicht bijgebouw te zetten in aluminium, dan is dit een uitstekende keuze, omdat aluminium heel goed isoleert. Zo bespaar je meteen heel wat geld aan isolatiemateriaal.

Onderhoudsvriendelijk

Wie voor aluminium overkappingen kiest, kan op zijn gemak zijn: aan aluminium is immers weinig onderhoud nodig.

Aluminium roest immers niet of hoeft geen jaarlijks onderhoud te krijgen om bestand te blijven tegen rot, schimmels of bacteriën. Dat geldt trouwens ook voor zijn kleur: aluminium is volledig kleurvast.

Duurzaam

Met de lange levensduur is duurzaamheid een pluspunt dat jou weleens voor aluminium terrasoverkapping zou kunnen laten kiezen. Aluminium gaat makkelijk 30 jaar en veel langer mee.

Ontvang GRATIS offertes en advies

Nadelen terrasoverkapping aluminium

Kleur

Hoewel een overkapping uit aluminium kleurvast is, is het moeilijk om een kleurtje te geven aan je overkapping uit aluminium. Verven kan eventueel wel, maar de verf voor aluminium is duur en niet in heel veel kleuren te verkrijgen.

Niet voor iedereen

Voor sommige mensen is het uitzicht te modern. Een aluminium overkapping past niet bij iedere stijl, maar dat is natuurlijk zo bij ieder materiaal.

Laskosten

Hoewel lassen ook en voordeel is (geen naden in de constructie), toch kan het lassen van aluminium vervelend zijn. Het is ingewikkelder dan staal lassen en het kan de prijs van de plaatsingskost van aluminium overkappingen dus ook doen toenemen.

Aluminium Overkapping

Aluminium soort

Er zijn 7 groepen aluminium. 1 zijnde de zwakste groep, 7 is de sterkste groep van aluminium. Deze groepen worden ingedeeld volgens sterkte, vervormbaarheid, roestwerendheid en lasbaarheid.

Voor aluminium terrasoverkappingen wordt gebruik gemaakt van groepen 3, 5 en 6.

Groep 3

Groep 3 heeft een lagere sterkte, maar een goede vervormbaarheid, roestwerendheid en lasbaarheid. Deze groep heeft ‘mangaan’ als hoofdbestanddeel.

Groep 5

Groep 5 heeft een gemiddelde tot hoge sterkte en een goede vervormbaarheid, roestwerendheid en lasbaarheid. Het heeft magnesium als belangrijkste legeringsbestanddeel.

Groep 6

Deze groep heeft een gemiddelde sterkte; een goede vervormbaarheid, roestwerendheid en lasbaarheid. Deze laatste groep heeft sillicium en magnesium als belangrijke delen van zijn legering.

Toepassing

In principe maakt dit weinig uit, aangezien de verschillen relatief klein zijn. Sowieso worden de
meeste overkappingen meteen uit de sterkste aluminium groepen gemaakt, zodat je daar geen onderzoek naar hoeft te doen.

Mocht er een indicatie zijn van de sterkte van aluminium, kan je je daar natuurlijk wel een beetje door
laten leiden in de keuze naar de ideale aluminium terrasoverkapping.

Terrasoverkapping aluminium

Prijs aluminium terrasoverkapping

De kostprijs van een aluminium terrasoverkapping bedraagt gemiddeld 1.000 tot 1.500 euro. Voor deze prijs heb je dan een een standaard overkapping van 10m².

Prijsfactoren

De prijs van je aluminium overkapping is afhankelijk van enkele factoren:

  • Grootte
  • Materiaal
  • Afwerkingsgraad
  • Extraatjes

Opties

Door de hoge afwerkingsgraad van een aluminium terrasoverkapping kan je uit een breed gamma van opties kiezen. Wil je uitschuifbare panelen of doeken? Moet er led verlichting geïntegreerd worden? Heb je graag verwarmingselementen, zodat je ook op de frissere zomeravonden buiten kan zitten?

Het kan allemaal.

ontvang gratis en vrijblijvende offertes

Ben je overtuigd en wil je een aluminium afdak kopen? Of je deze terrasoverkapping zelf plaatst of laat plaatsen door een erkend vakman, advies is altijd welkom.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvende offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.