Pergola: mogelijkheden en prijs

Eigenlijk is een pergola net hetzelfde als een terrasoverkapping. Toch waren de terrasoverkapping en de pergola in het verleden enigszins verschillend.

Als we het heel specifiek over een pergola hebben, is een pergola immers een losstaande overkapping. Met andere woorden een overkapping die op vier of meer steunpalen rust, en dus niet tegen de gevel rust. Hieronder meer uitleg over de verschillen.

Ontvang GRATIS offertes en advies

vrijstaande pergola

Wat is een pergola?

Net zoals een terrasoverkapping is het voornaamste doel van de pergola om de onderzittenden te beschermen tegen een te felle zon, tegelijkertijd ook van schaduw te voorzien en tegen andere weerselementen (regen, hagel, sneeuw, …) beschermen.

De pergola is afkomstig vanuit het engelse ‘gazebo’. Een houten pergola of metalen pergola werd gemaakt, zonder een echt vast dak. Als dak werden houten of metalen dwarsbalken op de constructie (steunbalken) gelegd met telkens een bepaalde afstand tussen deze dwarsbalken.

Zo konden klimplanten eenvoudig over de volledige overkapping heen groeien. Van de steunpalen tot de dwarsbalken en zo de gehele overkapping inpalmen.

Je ziet tegenwoordig nog steeds veel van deze pergolas. Zo worden ze ook veel gebruikt in grote tuinen, waar druiven, tomaten of andere groentes of fruit tegen de pergola opgroeien.

Echter zijn er nu ook heel wat pergola’s met een vast dak, of in ieder geval de mogelijkheid om ook onder de pergola te schuilen tegen de zon. Een terrasoverkapping met andere woorden.

losstaande pergola

Losstaande pergola

Vaste terrasoverkappingen ken je vast wel. Het hecht aan een van de buitenmuren van jouw huis. Daarentegen staat een vrijstaande pergola meestal verder van de tuin, los van de woning. Deze variant wordt ook wel ‘prieel’ of ‘pergola’ genoemd.

Er zijn veel opties voor losstaande pergola-ontwerpen als het gaat om ontwerp, materiaalkeuzes en afwerkingen. Iedereen vindt er een vrijstaande overkapping naar zijn smaak en het geeft bovendien een natuurlijke uitstraling.

Een vrijstaand dak wordt niet door een of ander bevestigingssysteem aan jouw gevel bevestigd. Het veroorzaakt dus geen blijvende schade. Een vrijstaande type pergola is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Afwerkingsmogelijkheden

Je kan je vrijstaande terrasoverkapping op verschillende manieren afwerken. De verschillende afwerkingsmogelijkheden zijn:

  • Sluitingen: zoals terrasgordijnen, windschermen, schuifpanelen, harmonicadoek… een overkapping die je de nodige privacy geeft.
  • Verlichtingsmogelijkheden: Verkrijgbaar in verschillende designs naar smaak en stijl, zoals vaste verlichting, batterijverlichting of zonnecellen.
  • Overige decoraties: zoals tuinplanten en andere accessoires.
  • Zonwering: zoals parasols. Het harmonica schaduwdoek dat als dakbedekking wordt gebruikt, kan ook als zonnescherm dienen.
pergola

Prijs vrijstaande pergola

De prijs voor een basisversie van de vrijstaande terrasoverkapping begint bij € 1.700. Kies je voor de luxe variant, dan schommelt de prijs rond de € 4.000. Let op: Getoonde prijzen zijn indicatief en zijn inclusief btw, exclusief installatie.

De prijs van een vrijstaande overkapping in een tuin is afhankelijk van meerdere factoren. Zo spelen de materiaalkeuze, de schaal en de afwerking van het project een doorslaggevende rol. Een vrijstaande terrasoverkapping is duurder dan een overkapping aan je gevel, omdat je een kant moet afwerken.

Vergelijk gratis offertes pergolas

Wil je een overkapping plaatsen? Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan van specialisten uit jouw regio via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.