Lamellen overkapping: prijs, mogelijkheden en vergunning

Wat is een lamellen overkapping? Bepaalde overkappingen kunnen ook een bepaald oppervlakte hebben dat wordt gemaakt uit lamellen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Mogelijkheden

Lamellen kunnen niet zomaar bij elk type van overkapping worden geplaatst. Eigenlijk lukt het enkel bij terrasoverkappingen, prieeltjes, pergola’s en carports.

Deze lamellen latjes hebben voornamelijk een visuele bedoening en geven niet per se een extra gebruiksgemak aan de overkapping. Eventueel kan je de lamellen wel (vol)automatisch laten maken, maar dat is dan alleen maar handig bij terrasoverkappingen.

Je kunt bijvoorbeeld de lamellen open of helemaal dicht doen en zo de lichtinval regelen. Een overkapping staat je toe om gedurende het hele jaar van je terras te genieten.

lamellen overkapping

Lamellen terrasoverkapping, prieel, pergola

Bij de terrasoverkappingen wordt typisch gekozen voor en dak dat uit lamellen bestaat. De lamellen kunnen uit vrijwel elk materiaal worden gemaakt, maar meestal wordt wel gekozen voor kunststof of aluminium, aangezien deze ook eenvoudig automatisch kunnen worden gemaakt.

Een lamellen dak voor een terrasoverkapping heeft enkele voordelen ten opzichte van een gewoon vlak dak. Zo kan je de lichttoevoer zelf controleren en zit je nog steeds volledig water- en winddicht wanneer de lamellen worden toegeschoven. Daarnaast geeft een lamellen dak je ook nog een uniekere en modernere mooie terrasoverkapping.

Lamellen kunnen ook worden gebruikt als versiering voor de zijkanten van de terrasoverkapping. In plaats van twee of vier steunpalen worden de zijkanten van de terrasoverkapping, pergola of het prieel dan gewoon vervangen door mooi op elkaar gestapelde lamellen.

terrasoverkapping lamellen prijs

Lamellen carport

Een lamellen dak op een carport zou een beetje idioot zijn. Je auto hoeft immers niet te kunnen genieten van de zon. De bedoeling van een carport is om je wagen te beschermen tegen gure weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Daardoor is een plat, vlak dak altijd je beste optie.

Om het uitzicht van je carport op te schroeven kan je natuurlijk wel gebruik maken van een lamellen zijkant. Hierbij wordt vaak gekozen voor drie zijden van de carport die worden voorzien van (houten) lamellen.

De afstand tussen de lamellen kan je vaak zelf kiezen. Let wel op: wordt de afstand te groot? Dan kan er ook meer wind, regen en hagel door de kieren kruipen.

Lamellen per soort materiaal

Aluminium lamellen terrasoverkapping

Het meest gebruikte materiaal is aluminium. Je krijgt een strak, modern ogende overkapping. Het voordeel van aluminium is dat het weinig onderhoud vraagt ​​en zeer duurzaam is. Daarentegen zijn terrasoverkappingen met aluminium lamellen duur.

Kunststof lamellen terrasoverkapping

Als je een kleiner budget hebt, kun je beter een replica van kunststof (polycarbonaat) kopen. Het mooie van kunststof is dat het verkrijgbaar is in verschillende kleuren en stijlen. Net als aluminium heeft kunststof weinig onderhoud nodig. Helaas is het nadeel dat het niet lang meegaat.

terrasoverkapping lamellen

Houten lamellen terrasoverkapping

Daarnaast is ook een lamellenterras van hout mogelijk. Er zijn verschillende houtsoorten: van duurzaam en duur tot minder duurzaam en goedkoop.

Als je besluit voor hout te kiezen, moet je er rekening mee houden dat het minder bestand is tegen weersomstandigheden, dan aluminium en kunststof. Om het hout van een lamellendak ondoordringbaar en schoon te houden, moet je het regelmatig schilderen.

Over het algemeen zijn houten lamellen terrasoverkappingen de goedkoopste optie, ook als je kiest voor duurdere houtsoorten.

Prijs lamellen terrasoverkapping

Afhankelijk voor welke overkapping je kiest, zal de prijs ook al weer verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per afmetingen:

Afmetingen (l x b) lamellen terrasoverkappingPrijs
3 x 3 meter€ 4.000 – € 8.000
4 x 3 meter€ 6.000 – € 9.500
5 x 4 meter€ 8.000 – € 12.500
6 x 4 meter€ 9.500 – € 14.000
6 x 5 meter€ 12.000 – € 16.000

Het is duidelijk dat kleinere afmetingen goedkoper zijn. Alles hangt dus af van jouw situatie. 

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping zal je waarschijnlijk meer kosten dan een carport. Daarbij komt ook nog eens dat je bij een lamellen terrasoverkapping, pergola of prieel vaak voor de automatische variant
kiezen. Hierdoor stijgt de prijs natuurlijk ook meteen een stuk de hoogte in. Prijzen variëren tussen 4.000 en 20.000 euro.

Carport

Als je even zoekt zal je wellicht wel enkele doe-het-zelf carports vinden waarin lamellen worden geïntegreerd. Deze zijn vaak goedkoper dan een carport. Prijzen voor een carport met lamellen liggen daarom tussen 3.000 en 25.000 euro.

Je kan ook voor extra opties gaan zoals led verlichting, kantelbare lamellen of uitschuifbare kantelende lamellen, een vrijstaande overkapping en nog zo veel meer. Deze zaken kunnen veranderingen in de prijs brengen.

lamellen terrasoverkapping

Vergunning nodig?

Lamellen terrasoverkappingen kunnen vaak zonder vergunning worden geplaatst. Maar er zijn verschillende vereisten:

  • De totale oppervlakte van alle bijgebouwen (inclusief tuinhuisjes en terrasoverkappingen) mag niet groter zijn dan 40 vierkante meter.
  • Een vrijstaande terrasoverkapping mag niet hoger zijn dan 3,5 meter.
  • Afstand tussen de zelfstandige terrasoverkapping en de woning mag niet groter zijn dan 30 meter.
  • De vrijstaande terrasoverkapping in de achtertuin dient minimaal 1 meter van de kavelgrens te komen.
  • Een terrasoverkapping met lamellen kan ook tegen scheidingswanden worden gebouwd, maar dat mag later niet meer veranderen.

Prieel met lamellen dak plaatsen? Ontvang gratis offertes

Laat je adviseren door een expert en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.