Smeedijzeren overkapping: prijs, voor- en nadelen

Een smeedijzeren terrasoverkapping is iets dat in België nog niet zo vaak voorkomt. Toch is het een uitstekend materiaal om een overkapping uit te vervaardigen. Bovendien heb je er heel veel mogelijkheden mee en past het bij elk type woning.

Dit zwarte materiaal kronkelt perfect tegen gevels, maar is eveneens los te plaatsen. Je gebruikt het meestal als sierobject en er zit niet echt een dak op.

Het dak maakt de constructie immers in een klap minder verfijnd. Een oplossing voor dit probleem is om te werken met een zonnescherm of doek.

Ontvang GRATIS offertes en advies

smeedijzeren terrasoverkapping

Voordelen en nadelen van een smeedijzeren terrasoverkapping

Smeedijzer wordt heel vaak gebruikt in warmere regio’s, maar waarom eigenlijk? We bespreken de voor- en nadelen van dit mooie materiaal.

Voordelen smeedijzeren pergola

Sterkte 1:
Het is letterlijk een ijzersterk materiaal met een grote draagkracht. Hierdoor heeft het geen enkele moeite om veel gewicht te dragen en stabiel te blijven staan bij hevig onweer.

Sterkte 2:
Een smeedijzeren terrasoverkapping hoef je enkel af en toe schoon te maken. Er is dus weinig onderhoud nodig. Rotten en splinteren doet het niet en beestjes zullen er ook geen gaten in vreten.

Sterkte 3
Smeedijzer heeft een unieke uitstraling, zeker als je het gaat vergelijken met andere overkappingen. Doordat het om zo’n sterk materiaal gaat, hoeft het immers geen breed skelet te hebben. Daardoor krijg
je een verfijnde uitstraling, waardoor het vaak meer luxe lijkt uit te schijnen. Geniet zelfs op regenachtige dagen van je prachtige overkapping.

Sterkte 4:
Een ander heel groot voordeel is natuurlijk de lange levensduur. Je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken eens de overkapping wordt geplaatst. Jij en de volgende eigenaar van je woning, zullen nog heel lang kunnen genieten van deze stevige constructie.

Sterkte 5
Een unicum in de wereld van overkappingen zijn toch wel de bijna onbeperkte mogelijkheden die je hebt met dit materiaal. Vaak zijn overkappingen nogal rechthoekig en zien ze er een beetje bruut uit.

Dat kan je veranderen als je voor smeedijzer kiest. Dit materiaal kan immers makkelijk in allerlei bochten gewrongen worden en er kunnen allerlei mooie toevoegingen aan je overkapping toegevoegd worden.

Nadelen smeedijzeren pergola

Zwakte 1:
De grootste reden waarom smeedijzer zo weinig wordt gekozen is wellicht het dure prijskaartje. Je moet rekenen dat smeedijzer bijna volledig handwerk is en handwerk is natuurlijk heel duur.

Zwakte 2:
Het gewicht van een smeedijzeren terrasoverkapping ligt stukken hoger dan andere overkappingen. Bovendien worden alle stukken aan elkaar gelast, waardoor je ze niet allemaal apart kan gaan vervoeren. Er zit in feite niets anders op dan de overkapping te laten plaatsen door vakmannen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

terrasoverkapping smeedijzer

Alternatieven smeedijzeren pergola

Een overkapping van smeedijzer is geweldig als je iets bijzonders in jouw tuin wilt plaatsen. Maar er zijn nog andere geweldige alternatieven die er hetzelfde uitzien en toch net iets anders zijn. Voorbeelden hiervan zijn gietijzeren pergola’s of stalen terrasoverkappingen. Bekijk ook deze alternatieven zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

1. Gietijzeren pergola

Een gietijzeren pergola of overkapping lijkt veel op de smeedijzeren variant, maar met enkele verschillen. Smeedijzer wordt gemaakt door ijzer te smeden. De smid legt het ijzer in het kolenvuur. Vervolgens wordt het in de juiste vorm gehamerd en geboord. Bij gietijzer is het wat anders, want het gesmolten ijzer wordt in een vorm gegoten.

Er zijn dus veel mogelijkheden. Er zijn ook veel opties voor gietijzeren pergola’s, maar deze zijn meestal niet zo gedetailleerd als smeedijzeren pergola’s. Het voordeel is dat gietijzeren pergola’s goedkoper zijn.

2. Stalen terrasoverkapping

Stalen terrasoverkappingen zijn ook samengesteld uit ijzer en koolstof. Het grootste voordeel van dit alternatief is dat het veel sterker is dan een gesmeed of gietijzeren dak. Het nadeel is dat er hier geen speciale vormen mogelijk zijn. Als je modern of industrieel wilt blijven, zijn stalen terrasoverkappingen dus een prima optie.

pergola uit smeedijzer

Overkapping smeedijzer prijs

Het intensieve werk dat aan smeedijzer is verbonden, uit zich natuurlijk in een stevig prijskaartje. Hoe stevig dat is, hangt natuurlijk ook af van je verwachtingen. Hoe groter, hoe meer werk en hoe hoger de prijs zal zijn.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het aantal versieringen, franjes en extra’s die je aan je overkapping wilt gaan toevoegen.

Een gemiddelde prijs opsommen is in dit geval erg moeilijk, omdat het om zo’n uniek product gaat. Daarom raden we je aan om gebruik te maken van de onderstaande offertedienst. Zo krijg je onmiddelijk tot vijf gratis offertes toegestuurd en krijg je ook meteen een exacte prijs en geen gemiddelde.

Ontvang GRATIS offertes

Prijs per materiaalsoort terrasoverkapping

Twijfel je nog tussen een smeedijzeren pergola en een pergola uit een ander materiaal? Dan helpt het om prijzen te vergelijken, want vergelijken loont. Hieronder vind je een handig prijsoverzicht:

Materiaalsoort overkappingPrijs
Aluminium dak€ 1.200 – € 5.000
Houten dak€ 850 – € 2.000
Glazen dak€ 3.000 – € 7.000

Wat is het verschil tussen de verschillende materialen?

Naast de prijs zijn er nog veel meer verschillen tussen de materialen. Als je deze kent, wordt het ook gemakkelijker om de juiste keuze te maken.

Als duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijk voor je is, zijn staal, aluminium, gesmeed en gietijzer allemaal goede keuzes. Dit soort materialen kunnen ontelbare jaren meegaan, soms zelfs een leven lang.

Houd je vooral van afwisseling? Dan is het beter om voor hout te kiezen, omdat dit materiaal gemakkelijk te schilderen en te bewerken is. Hout is ook charmant en de goedkoopste optie. Een houten pergola moet je natuurlijk regelmatig onderhouden.

smeedijzeren afdak

Vergunning nodig?

Wil je toch zelf een smeedijzeren terrasoverkapping plaatsen? Dan moet je aan veel dingen denken. Zo heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. In veel gevallen is dit echter niet nodig.

Als het dakoppervlak bijvoorbeeld niet groter is dan veertig vierkante meter, hoef je geen vergunning aan te vragen. Wees voorzichtig, want andere bijgebouwen worden ook meegeteld.

Als je de overkapping in de dertig meter van je woning bouwt en lager is dan dertig en een halve meter, dan heb je ook geen vergunning nodig. Indien je niet voldoet aan deze voorwaarden, bestaat de mogelijkheid dat je wel een vergunning nodig hebt. Vraag meer informatie aan je gemeente.

Smeedijzeren overkapping installeren? Ontvang gratis offertes

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes van specialisten uit jouw regio via onderstaand formulier. Vergelijk prijzen en vind de beste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.