Prieel: wat is het & voordelen

Het prieel is in feite een overkapping die losstaat van de gevel (zoals de pergola), maar het is wel een overkapping die volledig overdekt is (zoals de terrasoverkapping).

Nu wordt hierin zelden tot nooit nog een onderscheid gemaakt en kan je dus aannemen dat een prieel net hetzelfde is als een pergola of een terrasoverkapping.

Ontvang GRATIS offertes en advies

plexiglas pergola

Wat is een prieel?

Het prieel is een open overkapping, zonder zijwanden of deuren (tenzij je dit natuurlijk als optie wilt) en kan uit hout, aluminium, plexiglas en glas bestaan.

Een prieel, pergola of terrasoverkapping wordt voornamelijk gebruikt als een overkapping voor het terras. Echter gebruiken mensen een prieel ook vaak om een eigen, rustige plek te creëren in de tuin of aan het zwembad.

Plexiglas pergola

Een materiaal dat niet vaak wordt gebruikt om pergola’s te maken, is plexiglas. Dit materiaal heeft echter verschillende voordelen en is extreem duurzaam. Meestal is alleen het dak opgebouwd uit kunststof. Palen of pilaren zijn meestal gemaakt van hout of metaal en er kan een plastic behuizing omheen zitten.

Polycarbonaat laat 80% tot 92% van het licht door. Het is dus bijna net zo doorschijnend als glas. UV en IR worden geblokkeerd. Dit is belangrijk, omdat het verkleuring van objecten onder de pergola voorkomt. Let bij het schoonmaken wel op met chemische producten.

Voordelen plexiglas

  • Kunststof platen zijn een van de lichtste materialen voor het maken van een pergola.
  • Dit beperkt het gebruik van steunkolommen, omdat er minder gewicht is.
  • Plexiglas is 2 tot 3 keer lichter dan glas.
  • UV-bestendig.
  • Polycarbonaat is bijna onbreekbaar.
  • Plexiglas is 30 keer sterker dan glas.
pergola

Materialen: verschillende soorten priëlen

Aluminium prieel

Een andere optie is een aluminium prieel. Aluminium is een veel lichter materiaal dan hout. Daarnaast heeft aluminium een ​​lange levensduur; het materiaal roest niet en vraagt ​​daarom weinig onderhoud. Een nadeel is de beperkte kleurmogelijkheden in vergelijking met houten priëlen.

Smeedijzeren prieel

Smeedijzeren priëlen hebben veel voordelen. Allereerst is smeedijzer bijzonder sterk en kan het lange tijd worden gebruikt. Smeedijzer heeft een groot draagvermogen. Het kan een aanzienlijke hoeveelheid gewicht dragen zonder onmiddellijk te breken. Daarnaast is een smeedijzeren pergola minder vatbaar voor schimmels en insecten, waardoor hij makkelijk te onderhouden is.

Als je je smeedijzer goed onderhoudt, hoef je nooit van materiaal te wisselen. Daarom heeft het een lange levensduur.

Doordat het metaal in meerdere stappen wordt verwerkt, is het bestand tegen de meest uiteenlopende weersinvloeden en regen. Het roest niet (tenzij je natuurlijk de voorkeur geeft aan de geoxideerde variant).

Houten prieel

Een houten tuinhuisje is een goede optie. Hout is een duurzaam materiaal met een zeer natuurlijke uitstraling. Bovendien zijn houten priëlen gemakkelijk te schilderen, waardoor je een verscheidenheid aan kleuropties hebt. Er zijn veel houtsoorten die geschikt zijn als basismateriaal voor het bouwen van een tuinhuisje.

Bekende houtsoorten zijn: geïmpregneerd grenen, lariks, douglas en tropisch hardhout. Je hanteert een vuistregel: hoe beter de kwaliteit van het hout, hoe duurder het prijskaartje van jouw houten frame zal zijn.

Het nadeel is dat houten tuinhuisjes regelmatig onderhoud nodig hebben. Een houten standaard kopen is relatief duur.

Prieel tuin

Gratis prijsoffertes

Het type polycarbonaat en de oppervlakte kan een invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs. Laat je prieel plaatsen met een correcte uitvoering. Via onderstaand formulier ontvang je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van specialisten uit jouw regio:

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Welk materiaal verkiest u?

2. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?

3. Beschrijving van uw project

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.